Alegerea corectă: PFA sau SRL pentru tine?

, , ,
Alegerea corectă: PFA sau SRL pentru tine? 1

Foarte multe persoane care doresc să presteze anumite servicii, nu se pot hotărî între SRL și PFA. Acesta este primul impediment pe care îl remarcă tinerii antreprenori ce se află pentru prima dată în postura de înființare a unei firme.

 

Trebuie cunoscut faptul că fiecare tip de societate în parte reprezintă anumite avantaje și dezavantaje. Din acest motiv este recomandat să te îndrepți către forma juridică care consideri că te avantajează cel mai mult. 

 

Iată cele mai mari diferențe dintre SRL și PFA:

 

  • Înființare

 

Este de la sine înțeles că un PFA se deschide mult mai ușor față de un SRL. În plus, în cazul unui PFA taxele de înființare sunt mult mai mici  față de un SRL. 

 

Cu toate acestea, nu trebuie să te ghidezi după acest aspect în momentul în care dorești să își deschizi propria firmă. Dacă apelezi la Regnet, orice tip de societate poate fi gata într-un timp foarte scurt. 

 

  • Asociați

 

În cazul în care îți dorești să-ți deschizi o firmă pe cont propriu, de care să te ocupi doar tu, alege să înființezi un PFA. Dacă visezi să ai o firmă împreună cu mai mulți asociați, gândește-te la un SRL. 

 

Cu alte cuvinte, un SRL poate fi condus de către mai mulți oameni, pe când un PFA poate fi manageriat doar de către o singură persoană care prestează anumite servicii. 

 

  • Experiență

 

Dacă dorești să deschizi un SRL, de exemplu, nu trebuie să ai studii sau experiență profesională în domeniul în care dorești să activezi. Însă, dacă te gândești să deschizi un PFA de contabilitate, de exemplu, trebuie să deții o diplomă de studii de specialitate. 

 

Cu alte cuvinte, un PFA necesită anumite diplome obținute în domeniu, însă un SRL poate fi deschis în orice industrie, fără experiență acumulată în prealabil.

 

  • Angajați

 

Un SRL poate avea extrem de mulți angajați, pe când un PFA poate ajunge până la limita de 3.

 

În cazul în care te gândești să desfășori o activitate care necesită doar implicarea ta, alege un PFA, însă dacă vrei o firmă de amploare, ia în vedere deschiderea unui SRL.

 

Este recomandat ca o firmă să aibă cât mai mulți angajați, astfel încât să existe profesioniști pe fiecare segment al afacerii. În acest fel, activitatea poate da roadele dorite într-un timp scurt.

 

  • Contabilitate

 

Contabilitatea unui PFA este foarte ușor de ținut, motiv pentru care îți poți face singur registrul de încasări și ieșiri. SRL-urile sunt obligate prin lege să aibă contabil, deoarece aici lucrurile se complică din punct de vedere fiscal.

 

Cu toate acestea, chiar dacă PFA-urile nu sunt obligate să aibă contabil, trebuie să știi că este mult mai ușor să existe un astfel de expert care să te ajute cu finanțele. Cu ajutorul unui contabil, nu-ți mai bați capul cu dările la stat și nici cu actele necesare la instituțiile publice. 

 

În cele din urmă, ține cont de toate aspectele prezentate mai sus și alege forma juridică care consideri că se potrivește cel mai bine nevoilor și dorințelor tale.

 

Sursa foto: Pexels.com

Vrei să știi mai multe despre afaceri?