Când știi că poți trece de la PFA la SRL?

,

Când știi că poți trece de la PFA la SRL?

 

A-ți deschide un PFA și a munci legal, cu contracte de colaborare și facturi emise, apoi marcate drept încasate, este un pas de încredere în sine. Un pas de curaj, speranță și asumare să începi să faci lucrurile în mod corect, cinstit și legal.

Am deschis PFA-ul când singurul meu client mi-a cerut asta. De teama de a nu-l pierde am deschis rapid. Nu m-am gândit că nu o să am din ce-mi plăti taxele cum o fac studenții sau freelancerii de astăzi. De multe ori temerile și propriile proiecții sunt cele care îi țin pe loc de la atingerea adevăratului potențial. Atunci când își asumă că vor fi responsabili, se vor șlefui constant și vor învăța extrem de multe, freelancerii își deschid PFA. De fapt, încearcă marea cu degetul: ia să vedem dacă e caldă?

După ce își deschid prima lor formă de organizare, cea mai simplă dintre toate, totul devine mai structurat, mai organizat, mai clar și concis. Freelancerul începe să-și asume riscuri, își creează un brand personal, se promovează mai mult, se duce în locuri noi, face networking și toată viața sa se transformă. Asta în cazul în care vrea să facă o carieră din freelancing, soloprenoriat chiar.

Drumul este lin, deși dacă iei lupa, vezi freelancerul cum trece prin n etape, x momente când vrea să renunțe și să se întoarcă la statutul de angajat, totuși nu o face și merge mai departe spre adevăratul antreprenoriat. Are multe momente în care zona de confort trage cu dinții de el să vină înapoi, dar cel mai des, merge înainte fără regrete.

O să îl vezi pe la cafenele, printre agende și căni de cafea murdare, tras la față, dar bucuros de stilul său de viață. Își trage sufletul pe vreo bancă în parc, cu laptopul în ghiozdan în brațe, vorbind la telefon sau fugind după tramvai să ajungă acasă. Stă în autobuz cu ghiozdanul atent ținut între picioare sau chiar în brațe pe scaun pentru că el știe că înăuntru e toată munca lui, tot ce a muncit azi, ieri și uneori, de 3 ani încoace. Toate ideile, speranțele, testele, norocul și ghinionul său, toți clienții buni, dar și țeparii.

Așa că, de la a-ți deschide PFA la SRL e doar un pas. Acest mic pas poate dura ani întregi pentru că o formă de organizare mai restrictivă ca libertate de acces la proprii bani vine cu drepturi, dar mai greu, cu responsabilități. Banii tăi munciți cu greu sau cu drag nu mai sunt ai tăi, nu poți retrage cu cardul de la bancomat oricând, ești persoană juridică în fața legii, firma ta este una, iar tu ești altul: administratorul sau directorul.

PFA are următoarele avantaje:

  • Acces la bani rapid: retragi în contul propriu la orice oră și fără motiv solicitat de lege

  • Serviciile de contabilitate sunt mai accesibile ca preț

  • Îți poți ține singur contabilitatea lunară

  • Îl deschizi și îl închizi mai ușor, rapid

  • Ai un mai mare control asupra deciziilor financiare

  • Nu ai nevoie neapărat de un consultant financiar, te poți informa online

  • Depui singur declarațiile anuale

  • Nu ai nevoie de alte hârtii să demonstrezi că e firma ta

SRL are alte avantaje:

  • Mai multe coduri CAEN autorizate

  • Poți angaja mai mult de 3 oameni

  • Poți accesa fonduri europene de sume mari

  • O mai mare plajă de oportunități ca finanțare și creditare

  • Dacă PFA-ul e în general văzut drept liber-profesionist, multe persoane consideră SRL firmă în toată regula chiar dacă nu are angajați

  • SRL-ul poate fuziona cu altă firmă

  • Poate oferi dividende și vinde părți sociale din firmă

  • Poate include mai mulți asociați care pot veni cu bani de acasă

  • Poate avea puncte de lucru diferite de sediul social

Dat fiind că vine cu mai multe oportunități, SRL-ul vine cu un grad de asumare și responsabilizare mai mare. Odată ce nu mai ai acces așa ușor la bani, iar aceștia devin ai firmei, nu mai sunt ai tăi, totul se schimbă. Va trebui să gândești să creezi o mică fabrică de făcut bani pentru a plăti toate părțile implicate. Contabila, statul, oamenii care te ajută să livrezi bunuri sau servicii, furnizori – toți mănâncă înaintea ta. Cel puțin așa zice o carte faimoasă de leadership – Liderul mănâncă ultimul.

De la a te juca un pic cu facturile, contractele, la a avea o responsabilitate mai mare și a fi privit drept administrator al unei entități mai mari, saltul este unul mental. Deschiderea unei SRL nu este complicată, dar te-ai dezvoltat destul de mult pentru a-ți asuma riscurile și responsabilitățile acesteia? Aici vine marele declic: să știi că ești pregătit. Mindsetul de creștere ar fi bine să fie format operând ușor, fără stres un PFA câțiva ani. Cel puțin așa este părerea noastră.

Tu ce părere ai?