Ce ar trebui să știi despre PFA în 2024

Ce ar trebui să știi despre PFA

 

Dacă visezi și tu să nu mai fii un simplu angajat, ci să fii propriul șef… dar fără prea multe dureri de cap, atunci e timpul să îți înființezi propriul PFA.

Dacă ai un talent, o abilitate, o competență profesională sau vinzi un produs, dar nu vrei să te legi la cap cu prea multă birocrație… atunci un mod legal de a-ți vinde legal serviciile și/sau produsele este să îți înființezi propriul PFA.

Dacă ai o super idee de afacere, dar totuși ai mici dubii și ai vrea s-o poți testa înainte de toate… atunci o idee bună ar fi să îți înființezi propriul PFA.

 

Este ok, cred că ai înțeles ideea. PFA-ul, adică Persoana Fizică Autorizată, nu are statut juridic ca o firmă, însă poți lucra ca freelancer, având contracte proprii, făcându-ți singur programul și având posibilitatea să lucrezi de oriunde vrei, fără să dai explicații.

 

Un alt avantaj ar fi că, spre deosebire de SRL, de unde veniturile pot fi scoase doar sub formă de dividende odată la 3 luni, cu PFA-ul poți scoate câți bani vrei, oricând vrei, fără prea multe justificări (sau chiar deloc).

 

Iar dacă vrei un venit în plus, pe lângă salariu, află că poți câștiga autonomie financiară cu ajutorul unui PFA. 

 

Totuși, ar trebui să trecem și la câteva detalii tehnice, chit că știu că pot fi plictisitoare. Însă te vor ajuta să decizi în ce direcție s-o apuci. Mai ales după ce citești și articolul despre SRL. (intralink către articol)

 

Ce este acest PFA și cu ce se mănâncă? Este o firmă, ca și SRL-ul? Nu, nu este o firmă, însă este tot un mod de organizare prin care îți poți desfășura activitatea sub umbrela propriilor contracte, fără să fii angajatul șefului șefului șefului cel mare. 

Această activitate trebuie menționată încă de la început, în certificatul constatator, prin autorizarea a cel mult 5 coduri CAEN. În funcție de acestea, poți alege și forma potrivită de stabilire a profitului. Sau îți poate fi impusă de lege.

 

Unele activități economice sunt trecute în nomenclatorul activităților în funcție de norma anuală de venit. În acest caz, profitul va fi impozitat în funcție de această normă, fiind de 10% din valoarea acesteia, indiferent de câți bani vei aduna în contul PFA-ului (care apropo, ar fi bine să fie diferit de cel personal, pentru mai multă transparență). Dar cu o limită, bineînțeles, de 25.000 de euro.

Mai există o variantă, aceea în sistem real, care presupune impozit pe profit de 10% (adică ce-ți rămâne după ce cheltui banii din firmă, dar justificat). Aceasta presupune organizarea contabilității în partidă simplă, conform Ordinului 170/2015.

 

Un aspect extrem de important despre persoana fizică, acum autorizată, este că răspunde pentru obligațiile sale cu întregul său patrimoniu, pe CNP, dar și cu patrimoniul de afectațiune. Nu, nu am greșit cuvântul și nu e vorba de afecțiune. Ci de partea patrimoniului afectată desfășurării unei activități. Sau mai pe limba noastră, drepturile și obligațiile pe care le are cineva în desfășurarea unei activități.

 

Chiar dacă PFA-ul nu este considerat o companie, în cadrul acestuia poți angaja maxim trei persoane. Aici procedura este asemănătoare SRL-ului. Însă mai există un avantaj destul de fain. Dacă soțul/soția ta vrea, de asemenea, un extra-venit, îl poate declara prin PFA-ul tău. Fără a fi nevoie de alt PFA, fără a avea statutul de salariat, fără nicio altă autorizație. 

 

Care ar mai fi avantajele înființării unui PFA? Nu ești obligat să plătești lunar un abonament pentru contabilitate, pentru că este ușor de ținut și de tine. Însă pentru a fi sigur că faci totul legal și sigur, ar fi bine totuși să ai un contabil prin preajmă. Înființarea este mult mai rapidă și mai ieftină decât dacă alegi să îți înființezi un SRL, iar în ceea ce privește iradierea, deși sper să n-ai nevoie, este rapidă și ieftină.

 

Și, chiar de nu vrei, trebuie să discutăm și despre taxe.. Da, PFA-ul trebuie să plătească, pe lângă impozitul pe profit, și CAS și CASS. Anul 2024 a adus câteva schimbări în ceea ce privește plafoanele pentru CASS, introducându-se plafonul de 60 de salarii. Adică aduni mai puțin de 6 salarii minime, plătești 10% din valoarea acestor 6 salarii minime. Aduni între 6 și 10 salarii minime, plătești 10% din venitul net, iar dacă faci peste 60, plătești din plafonul maxim. Ușor, nu?

 

Și știu că îți stă întrebarea aceasta pe buze! Da, îți poți lua concediu medical și în cadrul PFA-ului. Dar trebuie să închei un contract de asigurare pentru concedii și indemnizații cu Casa de Asigurări de Sănătate. Asta pentru că CASS pe care îl plătești îți asigură doar unele servicii medicale gratuite, nu și concediul în caz de boală. Pentru acesta, vei plăti o altă contribuție lunară. Iar dacă uiți s-o plătești timp de 2 luni consecutive, vei rămâne cu ochii în soare.

 

În cazul femeilor ce doresc acea indemnizație din timpul concediului de creștere copil, PFA-ul trebuie să aibă un contract separat cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, încheiat cu minim 6 luni înainte de a naște. În perioada acestui concediu, activitatea din cadrul PFA-ului trebuie suspendată.

Bun, am vorbit despre contabilitate, proceduri, impozite, taxe, chiar și despre concediile medicale și de maternitate. Dar n-am vorbit despre cum se deschide un PFA. Mai simplu de atât, nici că se poate!

 

Un mic impediment ar putea fi faptul că este obligatoriu să demonstrezi prin diplome, certificate sau atestate, că poți desfășura activitatea aleasă. În unele cazuri, poți deschide un PFA chiar și cu diploma de bacalaureat sau de absolvire a liceului. Chiar și o adeverință de la un fost angajator este bună. Atât timp cât ai lucrat în domeniul ales ca activitate economică.

Iar numele poate fi unul original.. sau nu. Din păcate, nu vei putea să îți denumești PFA-ul „The best of the best”, ci va purta numele tău + ”PFA”/”Persoană Fizică Autorizată”. Dacă vei avea surpriza de a fi ocupat acest nume, poți adăuga inițiala unuia sau a ambilor părinți, ori întregul prenume. Dacă nici așa n-ai noroc, atunci există varianta ca, în completarea numelui tău, să pui un cuvânt care să descrie activitatea ta. De exemplu, Popescu Maria Consultant PFA.

 

Deși circulă pe internet informația că din acest an, nu ar mai fi rentabilă această variantă de organizare, PFA-ul va rămâne rentabil dacă domeniul de activitate permite norma de venit, dacă încasările sunt mai mici de 6 salarii minime și ești angajat sau dacă obții venituri lunare de peste 4000 euro.

 

Acum că știi toate aceste informații, pune-le în balanță, compară-le cu informațiile citite despre SRL și ia cea mai bună decizie. Pentru că, oricare ar fi aceea, va fi cea mai bună. Să alegi să te dezvolți, să nu aștepți doar salariul și să dai frâu liber talentelor și abilităților tale, este cel mai bun lucru pe care îl poți face vreodată.