Cand isi infiinteaza romanii firma

Cand isi infiinteaza romanii firma 2

Initiativa antreprenoriala din Romania se manifesta cel mai intens in special in T1, atat in ceea ce priveste infiintarile de firme (SRL), cat si in cazul persoanelor fizice autorizate (PFA). Din perspectiva anotimpului, primavara este momentul anului in care se infiinteaza cele mai multe SRL si PFA. Din perspectiva evolutiilor anuale, afacerile nou infiintate (cumulat SRL si PFA) manifesta o tendinta de scadere.

In Romania au fost infiintate 2,8 milioane de afaceri din decembrie 1990 si pana in februarie 2017, dintre care 1,32 milioane au fost radiate intre timp. Astfel, rata de supravietuire a unei afaceri in Romania este de 52,7%.

Cu alte cuvinte, aproximativ 1 din 2 afaceri reuseste sa ramana in picioare in Romania.

O analiza asupra sezonalitatii infiintarilor de SRL si PFA din Romania, realizata pe ultimii cinci ani, releva faptul ca primavara este anotimpul in care initiativa antreprenoriala cunoaste cel mai mare avant.

In acesti ultimi cinci ani varful maxim a fost atins in primavara anului 2016 pentru SRL (20.747 infiintari), respectiv in primavara lui 2012 pentru PFA (17.083 infiintari). Cifrele detaliate se gasesc in Anexa 1 si Anexa 2 la acest comunicat.

In mod traditional (cu cateva exceptii), trimestrul intai (T1) este trimestrul in care sunt infiintate cele mai multe SRL si PFA in Romania (in decursul unui an).

Tendinta in ceea ce priveste infiintarile de SRL este in crestere la nivel de tara. Pe de alta parte, infiintari de PFA manifesta o puternica tendinta de scadere, avand in vedere acelasi interval analizat. Este de asteptat ca interesul pentru anfiintarile de PFA sa scada si mai mult in 2017, date fiind modificarile preconizate in ceea ce priveste contributiile.

Cumulat, infiintarile de SRL si PFA din Romania – deci initiativa antreprenoriala – se afla in acest moment intr-un moment de regres puternic. Un total de 105.982 SRL si PFA au fost infiintate in 2016. In istoria recenta a Romaniei doar anul 2014 a fost mai slab (101.627 infiintari), iar anul de maxim a fost 2005, cu 159.464 infiintari de SRL si PFA. Si in anii 2006, 2007 si 2008 cifrele au fost sus, iar apoi a venit criza economica.

Se observa o tendinta de stabilizare anuala in jurul valorii de 100.000 SRL si PFA nou infiintate.

In ceea ce priveste modificarile de SRL si PFA, tendinta este de crestere in ultimii ani. Primavara (lunile martie, aprilie, mai) sunt modificate cele mai multe SRL si PFA in Romania, asa cum se intampla si cu infiintarile de SRL si PFA. De asemenea, T1 este, de regula, trimestrul cu cele mai multe operatiuni.

Cand isi infiinteaza romanii firma 3 Cand isi infiinteaza romanii firma 4Cand isi infiinteaza romanii firma 5