Cum devin livrator sau curier independent? Primii pași

Cum devin livrator sau curier independent? Primii pași 2

Pe scurt sunt 3 pași:

  1. Înființezi o firmă cu domeniu de activitate curierat sau folosești deja o firmă existentă;
  2. Semnezi colaborări oportune;
  3. Spor la clienți.

 

A fi livrator, curier sau transportator independent presupune să exerciți activități economice specifice curieratului fără a fi angajat sau asimilat unei firme de curierat consacrate. A fi livrator presupune să poți colabora cu diferite aplicații mobile (cum ar fi Glovo) sau chiar firme de curierat.

 

1. Înființezi o firmă sau folosești deja o firmă existentă pentru activități de curierat

 

Pentru a putea deveni livrator/ curier independent, trebuie să existe o formă juridică care să-ți permită posibilitatea de a întreprinde activități de curierat. Forma juridică cel mai des întâlnită și recomandată este SRL sau Societatea cu Răspundere Limitată. O altă formă pe care o poți folosi cel puțin la început este PFA sau Persoană Fizică Autorizată.

În cazul în care dorești să pornești o astfel de afacere este bine să cunoști cel puțin 3 aspecte importante referitoare la înființarea unei firme sau 3 aspecte importante la înființarea unui PFA.  Dacă te-ai hotărât să înființezi o firmă sau să înființezi un PFA atunci nu-ți rămâne decât să te gândești la 3 denumiri ale companiei tale și unde o să aibă sediul social, iar în cazul unui PFA, doar la sediul profesional (denumirea PFA-ului fiind compusă în general din numele și prenumele tău).

Dacă ai deja o firmă sau un PFA, atunci trebuie să știi că vei avea nevoie să fie autorizată clasa CAEN 5320 – Alte activități poștale și de curier, în cazul în care ai deja această clasă în actul constitutiv al firmei tale sau înscrisă la nivelul activităților PFA-ului, iar în caz contrar, va trebui să adaugi acest cod CAEN. De asemenea, trebuie să ai în vedere că această clasă CAEN 5320 trebuie să fie autorizată ca activitate economică prestată în afara sediului social.

Un alt aspect important de reținut este că această clasă CAEN 5320 nu presupune îndeplinirea unor condiții speciale în vederea autorizării sau adăugării pentru un SRL sau un PFA.

 

2. Semnezi colaborările oportune

 

Pentru a exercita efectiv activitatea de curier sau livrator independent poți încheia colaborări cu companiile dezvoltatoare de aplicații mobile care oferă printre altele servicii ce necesită și colaborări cu livratori independenți (exemplu: Glovo, Bringo sau Uber Eats). Totodată, companiile de curierat consacrate pe piața din România încheie contracte de colaborare cu livratori independenți, astfel că îi poți aborda în mod direct pentru un eventual parteneriat.

 

 

3. Spor la clienți

 

În curierat ca în orice altă afacere calitatea serviciilor oferite este cea mai importantă. Ca atare, un nivel înalt al serviciilor va presupune și succesul tău ca livrator sau curier independent.

 

Înapoi