Cum pot să am o afacere ca make-up artist? Primii pași

makeup-791303_1280

 

Pe scurt sunt 3 pași:

  1. Înființezi o firmă cu acest domeniu de activitate sau folosești deja o firmă existentă;
  2. Obții avizele necesare;
  3. Spor la clienți.

 

Una dintre afacerile care au perspective de continuitate indiferent de perioada economică, make-up artist poate reprezenta o oportunitate de afaceri care se poate dezvoltă în orice mediu (rural sau urban). Din nefericire nu este o afacere în care poate lucra orice persoană, aceastea necesitând anumite calificări profesionale (desigur, orice persoană îşi poate deschide o astfel de firmă, fără a deţine certificarile necesare, însă, doar dacă are cel puţin o persoană care este calificată în a presta acest tip de activitate este angajată în firmă).

 

1. Înființezi o firmă sau folosești deja o firmă existentă

 

Pentru a putea porni o astfel de afacere, aceasta trebuie să ”îmbrace” o formă juridică care să permită funcționarea sa. Forma juridică cea mai des întâlnită este SRL sau societatea cu răspundere limitată.

În cazul în care dorești să pornești o astfel de afacere este bine să cunoști cel puțin 3 aspecte importante referitoare la înființarea unei firme  și condițiile pentru înființarea unui SRL-D sau societate cu răspundere limitată debutant dacă nu ai mai avut nicio firmă până în prezent.

Dacă te-ai hotărât să înființezi o firmă atunci nu-ți rămâne decât să te gândești la 3 denumiri ale companiei tale și unde o să aibă sediul social (în cazul în care vrei să înființezi o firmă online).

 

Dacă ai deja o firmă, atunci trebuie să știi că vei avea nevoie să fie autorizată clasa CAEN 9602 și eventual clasa CAEN 9604 în cazul în care ai deja această clasă în actul constitutiv al firmei tale, sau trebuie să adaugi codul CAEN în situația în care nu ai deja inserat în actul constitutiv.

 

Dacă pe lângă această activitate vei dori să activezi și cu alt domeniu (spre exemplu, să vinzi produse), atunci trebuie să ai în vedere că trebuie să ai autorizate și celelalte clase CAEN necesare în funcție de ce activitate vei presta în plus.

 

2. Obții avizele necesare

 

Un alt aspect foarte important al afacerii este respectarea reglementărilor legale care sunt în continuă modificare, iar la începutul afacerii, esenţiale sunt cel puțin următoarele autorizaţii sau documente:

  • Autorizaţia sanitaro-veterinară;
  • Autorizaţia PSI (Prevenirea şi Stingerea Incendiilor);
  • Autorizaţie de funcţionare de la Protecţia Muncii pentru respectarea disciplinei în muncă.

 

În plus, trebuie să ai în vedere Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1136/2007, care dictează modul de organizare a unor astfel de afaceri. Spre exemplu, pentru următoarele activităţi trebuie să existe incinte separate prin uşi:

a)epilare, tratament şi machiaj cosmetic;

b)pedichiură, manichiură;

c)coafură, manichiură;

d)frizerie, bărbierit, manichiură.

 

3. Spor la clienți

 

Promovarea afacerii este un alt aspect care trebuie luat în calcul, mai ales că prin modul în care este realizat, ca make-up artist trebuie să te diferențiezi față de concurența ta. Asocierea afacerii cu anumite evenimente sau vedete contribuie la succesul afacerii. În funcţie de bugetul stabilit (nu există o sumă maximă) rezultatul afacerii poate fi unul extraordinar, astfel încât aprecierea ta să ajungă în top.

 

 

Înapoi