Cum devin fotograf independent in mod legal? Primii pasi

Cum devin fotograf independent in mod legal? Primii pasi 2

 

Pe scurt sunt 3 pași:

  1. Înființezi o firmă sau un PFA cu domeniul de activitate necesar;
  2. Implementezi regulile necesare;
  3. Spor la clienți.

 

A fi fotograf independent sau fotograf freelancer presupune pe lângă pasiune și o formă legală de a factura și încasa onorariile aferente muncii tale. Indiferent că vrei să intri în legalitate ca fotograf pentru ați vinde online operele, pentru ați cesiona drepturile de autor sau pentru ați valorifica pozele de la un eveniment, a fi ”fotograf legal” înseamnă îndeplinirea unor cerințe.

 

1. Înființezi o firmă sau un PFA pentru activități fotografice

 

Pentru a putea deveni fotograf independent/ fotograf freelance, trebuie să existe o formă juridică care să-ți permită posibilitatea de a întreprinde activități fotografice. Forma juridică cel mai des întâlnită și recomandată este SRL sau Societatea cu Răspundere Limitată. O altă formă pe care o poți folosi cel puțin la început este PFA sau Persoană Fizică Autorizată.

În cazul în care dorești să pornești o astfel de afacere este bine să cunoști cel puțin 3 aspecte importante referitoare la înființarea unei firme sau 3 aspecte importante la înființarea unui PFA.  Dacă te-ai hotărât să înființezi o firmă sau să înființezi un PFA atunci nu-ți rămâne decât să te gândești la 3 denumiri ale companiei tale și unde o să aibă sediul social, iar în cazul unui PFA, doar la sediul profesional (denumirea PFA-ului fiind compusă în general din numele și prenumele tău).

Dacă ai deja o firmă sau un PFA, atunci trebuie să știi că vei avea nevoie să fie autorizată clasa CAEN 7420 – Activități fotografice, în cazul în care ai deja această clasă în actul constitutiv al firmei tale sau înscrisă la nivelul activităților PFA-ului, iar în caz contrar, va trebui să adaugi acest cod CAEN. De asemenea, trebuie să ai în vedere că această clasă CAEN trebuie să fie autorizată ca activitate economică prestată în afara sediului social sau la sediul social în cazul în care prelucrarea pozelor se face la sediu.

Un alt aspect important de reținut este că această clasă nu presupune în general îndeplinirea unor condiții speciale în vederea autorizării sau adăugării pentru un SRL sau un PFA, însă un curs, o adeverință sau simpla experiență te ajută.

 

2. Implementezi regulile legale necesare

 

Ca regulile generale aplicabile vânzării online în cazul în care vrei să comercializezi fotografiile tale pe internet printr-un magazin online, trebuie să ai în vedere cel puțin legea nr. 365/2002 referitoare la comerţul electronic, Ordinul ANPC 433/2009, Ordonanţa de Guvern 130/2000 referitoare la regimul juridic la contactelor la distanţă, Legea 506/2004 referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice şi Legea 12/1990 referitoare la protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite.

Este foarte important că magazinul să respecte toate normele şi prevederile prevăzute în legislaţia menţionată mai sus, precum ar fi postarea unui link direct către site-ul ANPC, dar şi înregistrarea la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal în calitate de operator de date cu caracter personal.

În cazul în care vei dori să comercializezi fotografiile pe alte siteuri care sunt ele în sine magazine online (cum ar fi prin Envato, Shutterstock etc.), atunci nu trebuie decât să ții evidența facturilor și încasărilor.

 

3. Spor la clienți

 

În activități fotografice ca în orice altă afacere calitatea serviciilor oferite este cea mai importantă. Ca atare, un nivel înalt al serviciilor va presupune și succesul tău ca fotograf independent sau fotograf freelancer.