Cum poți să vinzi cireșe sau căpșuni online? Primii pași

Cum poți să vinzi cireșe sau căpșuni online? Primii pași 2

Pe scurt sunt 3 pași:

  1. Înființezi o firmă cu domeniu de activitate de comerț online sau folosești deja o firmă existentă;
  2. Implementezi regulile legale necesare;
  3. Spor la clienți.

 

Cireșele și căpșunile sunt unele dintre cele mai râvnite fructe de către români în această perioadă, fapt pentru care un antreprenor ar putea profita de cererea ridicată. Deși cireșele și căpșunile s-au vândut dintotdeauna offline, aceste fructe pot fi comercializate și online. Iată mai jos ce trebuie să faci:

 

1. Înființezi o firmă sau folosești deja o firmă existentă pentru a vinde online cireșe sau căpșuni

 

Pentru a putea porni comercializarea cireșelor sau a căpșunilor online, acesta trebuie să ”îmbrace” o formă juridică care să permită posibilitatea vânzării online. Forma juridică cea mai des întâlnită este SRL sau societatea cu răspundere limitată, însă și un PFA sau Întreprindere Individuală (ori Familială) poate să comercializeze online cireșe sau căpșuni.

În cazul în care dorești să pornești o astfel de afacere este bine să cunoști cel puțin 3 aspecte importante referitoare la înființarea unei firme dacă nu ai mai avut nicio firmă până în prezent.

Dacă te-ai hotărât să înființezi o firmă atunci nu-ți rămâne decât să te gândești la 3 denumiri ale companiei tale și unde o să aibă sediul social (în cazul în care vrei să înființezi o firmă online).

 

Dacă ai deja o firmă, atunci trebuie să știi că vei avea nevoie să fie autorizată clasa CAEN 4791 – Comerț cu amănuntul prin case de comenzi sau prin internet, în cazul în care ai deja această clasă în actul constitutiv al firmei tale, sau trebuie să adaugi codul CAEN în situația în care nu ai deja inserat în actul constitutiv. În cazul în care nu cunoști ce înseamnă autorizarea unui cod CAEN, atunci poți citi mai multe aici: LINK.

 

2. Implementezi regulile legale necesare pentru comerțul online

 

Ca regulile generale aplicabile magazinelor online, chiar și în situația în care vinzi cireșe sau căpșuni, trebuie să ai în vedere cel puțin legea nr. 365/2002 referitoare la comerţul electronic, Ordinul ANPC 433/2009, Ordonanţa de Guvern 130/2000 referitoare la regimul juridic la contactelor la distanţă, Legea 506/2004 referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice şi Legea 12/1990 referitoare la protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite.

Este foarte important că magazinul să respecte toate normele şi prevederile prevăzute în legislaţia menţionată mai sus, precum ar fi postarea unui link direct către site-ul ANPC, dar şi înregistrarea la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal în calitate de operator de date cu caracter personal.

 

3. Spor la clienți pofiticioși

 

Promovarea afacerii este un alt aspect care trebuie luat în calcul, mai ales că prin modul în care este realizat, ca și comerciant online trebuie să te diferențiezi față de concurența ta. Avantajul este insă că nu sunt multe magazine online care comercializează căpșuni sau cireșe.