Înființare SRL în domeniul Medical. Condiții speciale

,

medical-563427_640

Indiferent că se are în vedere regimul taxelor și impozitelor reglementat de Noul Cod fiscal sau dorința de a se crea o firmă în domeniul medical, societatea cu răspundere limitată (SRL) poate fi o variantă atrăgătoare pentru medicii care lucrează în mediul privat.

Prin urmare, pentru a se înființa un SRL indicat este să se cunoască condițiile speciale pentru companiile ce vor activa în domeniu medical.

1. Conducerea societății

O primă condiție a înființarii unei societăți comerciale cu obiect de activitate în domeniul medical este ca administratorul societății să dețină statutul de medic. Mai mult decât atât, calitatea de medic nu este suficientă decât în situația în care medicul respectiv este deținătorul unui certificat avizat ”la zi” de Colegiul Medicilor de care aparține.Prin mențiunea ”la zi” ne referim la aspectul că medicul trebuie să fie avizat în anul în care va deține calitate de administrator al unei societăți.

Ca atare, în cazul SRL-ului administratorul societății trebuie să fie medic avizat, iar în cazul SA-ului (societate pe acțiuni) cel puțin o treime din consiliul de administrație trebuie să fie medici avizați.

Înființare SRL în domeniul Medical. Condiții speciale 2

2. Obiectul de activitate (cod CAEN)

O altă regulă aparte este constituită de obiectul de activitate pe care îl poate deține o companie ce va activa în domeniul medical. Astfel, societatea trebuie să aibă ca obiect de activitate unic (cu sau fără activități conexe) unul dintre codurile ce fac parte din clasa 862 Activităţi de asistenţă medicală ambulatorie şi stomatologică, respectiv:

  • 8621 Activităţi de asistenţă medicală generală
  • 8622 Activităţi de asistenţă medicală specializată
  • 8623 Activităţi de asistenţă stomatologică.

Orice alt cod CAEN care nu este conex cu cele menționate nu poate face parte din actul constitutiv al societății comerciale.

 

3. Sediul social și avizele necesare

Nu în ultimul rând, un SRL cu activitate medicală se poate înființa și fără a deține un sediu social cu activitate. Prin urmare, nu este obligatoriu ca sediul social să fie și locul în care se prestează în mod efectiv activități medicale. Mai mult, la înființare nu sunt solicitate avizele necesare ce sunt solicitate pentru funcționare în sine, ceea ce înseamnă că nu este nevoie să obțineți niciun aviz în mod special pentru înființare.

Înființare SRL în domeniul Medical. Condiții speciale 3