Infiintare PFA in 2020 – 3 lucruri bine de stiut

,

Infiintare PFA 2020

Dacă te-ai hotărât să înființezi un PFA în 2020 atunci e important să cunoști 3 aspecte importante:

 

1. Activitatea economică

Ca să înființezi un PFA într-un domeiu dorit de principiu trebuie să faci dovada pregătirii sau experienței în domeniul respectiv. Trebuie să reții însă că nu toate domeniile impun dovada amintită (spre exemplu, comerțul online), dar atunci când se solicită dovada se poate face prin diplome, adeverințe, cursuri acreditate etc.

2. Impozit PFA în 2020

De principiu taxele unui PFA sunt:

• impozit pe venit de 10% – stabilit în sistem real ca procent din venitul net (adică venituri brute – cheltuieli deductibile) sau normă de venit (procent din norma de venit publicată de ANAF pentru domeniile aferente);

• CAS (Contribuția de Asigurări Sociale – pensie) – 25% – dacă se obtine pe parcursul unui an un venit net mai mare decât 12 salarii minime brute pe economie (în 2019 valoarea celor 12 salarii era 24.960 lei);

• CASS (Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate) – 10% – dacă se obtine pe parcursul unui an un venit net mai mare decât 12 salarii minime brute pe economie (în 2019 valoarea celor 12 salarii era 24.960 lei).

 

3. Sediul profesional

Un PFA trebuie să aibă stabilit sediul într-un imobil, fie că e casă, apartament sau clădire de birouri. Un PFA nu poate avea sediul la un cabinet de avocat cum e cazul firmelor. Totuși, nu este obligatoriu ca fondatorul PFA-ului să stabilească sediul într-un imobil al acestuia, precum nu e obligatoriu nici să stabilească sediul în localitatea de domiciliu a acestuia.